Garden design – First draft 2016

Some of our volunteer members of the Garden Design Team.
Some of our volunteer members of the Garden Design Team.

After talking to many people from our communities over the last year, our volunteer garden design team have drafted the design below. We have purposefully limited the amount of detail in the design in order to test further what people would like to see in the garden. We would now like to hear people’s opinions about it.

Middle_Poster_Draft_500x707Read on for more information about the design.

Orientation

  • The South wall is the end nearest to Grange House and has an office building and Post Room on the outside wall.
  • The North wall is adjacent to the Laundry access road and will be facing the new hospital build (SCCC).
  • There are no exit points at the moment in the North and South walls but the new hospital plans will create these about mid-point along, in order to enable staff and visitors to walk between the new hospital and Grange House and adjacent car parks.
  • The East wall runs adjacent to the path to the old canteen and back of Grange House. This is where the large access gates are located.
  • The West wall faces Caerleon Road and has a small pedestrian gateway arch.

Key Points and Design Principles

  • Dimensions – The design drawing is not exactly to scale as the garden is not a true rectangle. Its dimensions are approx 44 x 52m.
  • Perimeter – Starting from the outside edges – walls will have a variety of climbing plants and cordon/espalier fruits growing up them. At the foot of each wall will be a planted border. There will be a path around the perimeter of the garden, wide enough to accommodate 2 people and/or wheelchair or pram.
  • Productive area (North West quadrant) – is South facing and therefore best suited for a kitchen garden with raised beds, greenhouse, potting shed and cold frames. Composting bins will be tucked away in the corner.
  • Community area (South West quadrant) – This area has a minimal amount of planting but does include beds for wildlife/meadow planting and a grassy area. It is proposed that this area will constantly change by assigning it to groups or individuals on an annual or other time limited period through a series of fun or innovative competitions. E.g. schools could be asked to submit a wheelbarrow planter designed by the children or there could be wildlife, environmental or other horticultural growing, design or commemorative projects.Left_Poster_Draft_01_500x707
  • Reflective area (North East quadrant) – designed to be a peaceful place, with sensory planting, seating and contemplative artworks or poetry, intended to enable visitors to find a quiet and more secluded space. Uses hedging or other tall plants to create interior walls. Area has an old ancillary building attached, which had a toilet and wash basin. This has been incorporated into the design to provide facility for visitors and volunteers.
  • Social area (South East quadrant) slightly larger than the other quadrants so ideal for creating a social space. The half nearest the wide gates will provide therapeutic horticultural activities for people with learning and recovery needs. It incorporates the large greenhouse and potting shed funded from the Tesco ‘Bags of Help’ award and benches. The orientation is intended to bring these activities into the heart of the garden and encourage integration with the other social areas. The other half of this section is designed to provide a space for a coffee shop and seating.

Poster Disp 1 Right_Final_Lucy_500x705

  • Central area – Paths will intersect at the centre of the garden where it is planned to have some kind of feature. The type of feature is still open to ideas and could be permanent or temporary (like the 4th plinth in Trafalgar Square).

The images below suggest some ideas for the central area.

Left_Centre_Feature_Draft_01_500x707Right_Centre_Feature_Draft_01_500x707Our survey about the design is now closed but you can still send us a comment using the comments box on the Home page.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

A project to restore the old garden

%d bloggers like this: